- Г-жо Нушева, парламентарните избори за първи път ще се провеждат

...
- Г-жо Нушева, парламентарните избори за първи път ще се провеждат
Коментари Харесай

Властта закъснява с решаването на ключови изборни проблеми

- Г-жо Нушева, парламентарните избори за първи път ще се организират в условия на пандемия и при много неясноти. Какви са компликациите за провеждането им?

- Възникват спомагателни провокации към тези, които сме виждали през предходните години на избори. " Прозрачност без граници " следи изборния развой от 2009 година насам, а финансирането на акциите от 2001 година Към нерешените проблеми, каквито са незадоволително положителното образование и потенциал на изборната администрация, изключително на секционните комисии, към проблемите, свързани с изборен указател, към незадоволително ефикасния надзор върху финансирането на предизборните акции се прибавят и нови. Те са свързани основно с нуждата от реорганизиране на процеса поради противоепидемичните ограничения.

В този подтекст най-малко 7-8 казуса могат да бъдат обрисувани като основни.

- Кои са те?

- На първо място е ролята на публичните медии в предизборната акция поради рестриктивните мерки на всеобщите мероприятия, както и директните срещи сред претенденти и гласоподаватели. След това – регистрирането на участниците в изборите поради нуждата на акумулиране на най-малък брой гласоподаватели, които да поддържат регистрацията на самостоятелни претенденти или обединения.

Проблем ще е и попълването на съставите на секционните изборни комисии и образованието, както и гласуването на карантинираните лица и на българите в чужбина. Съществен въпрос е и методът, по който ще бъде проведено машинното гласоподаване. Възниква и тематиката с видеонаблюдението, както и по какъв метод ще бъде обезпечена опцията на наблюдаващите и покровителите да участват в изборните пространства и да следят процеса, в това число и броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Предаването на изборните бумаги и предотвратяването на скупчването в районните изборни комисии също са основни въпроси, които би трябвало да бъдат в действителност решени.

Да, нужни са законодателни промени, с цел да се разрешат тези въпроси. Но някои се вземат решение и посредством организационни ограничения, както и посредством съответни дейности на институциите.

- Но ръководещите трансформират не изборното законодателство, а закона за изключителното състояние. Експерти считат, че това е следващата " юридическа каша ". 

- Законодателната техника за смяната на един закон посредством различен е в действителност проблематична поради непрозрачността. Този метод не разрешава една съдържателна полемика да бъде проведена по отношение на претекстовете за препоръчаните промени. Всъщност сходен метод наблюдавахме при промените, свързани с финансирането на партиите през 2019 година Тогава законът бе променян посредством различен – този за държавния бюджет. Впоследствие имаше и други промени в тази област.

Техниката за смяна посредством закона за изключителното състояние на един подобен фундаментален закон, какъвто е Изборният кодекс, не би следвало да се открива като процедура. В случая не се дава отговор на основни и систематични проблеми в изборния развой. Не може да се навлезе в елементи при регламентирането на материята – образец така наречен преносими секции. На процедура се предлага един частичен отговор.

- Реално ще могат ли поставените под карантина или болните от ковид да гласоподават?

- Очевидно се подхващат ограничения за решаването на казуса, само че за жалост доста късно. Имаме два месеца и половина до изборите. " Прозрачност без граници " още при започване на есенната сесия на Народното събрание – 1 септември, депозирахме аргументирано мнение за промени в ИК. Тогава въпросите за гласуването на карантинираните лица, на българите, които живеят в чужбина, и за предизборната акция не бяха предмет на вниманието на законодателя. Призовахме депутатите да извърнат значително внимание, тъй като тези въпроси предстояха. Сега обаче са с още по-сериозна заостреност и се постановат дейности.

- Ще намерят ли решение? Имам поради изключително гласуването на българите в чужбина.

- По отношение на гласуването в чужбина няма политическа воля, която да разреши отдалечено гласоподаване по пощата, което е одобрена процедура в демократични страни. Особено в условия на пандемията се ползва в редица страни – Австрия, Франция, а в Германия по принцип съществува сходна алтернатива. Затова и сходно гласоподаване остава в полето на действието на обособените институции. Много е значимо Външно министерство да предприеме енергични старания за връзка с институциите на страните, изключително където има компактни общности от български жители.

" Прозрачност без граници " изпрати намерено писмо до Министерство на външните работи, в което го призоваваме да предприеме решителни дейности, с цел да подсигурява правото, а и задължението, за гласоподаване.

- С какво толкоз тормози ръководещите гласуването по пощата?

- Не бих си разрешила да разясня претекстовете във връзка с нежеланието за включването на тази опция за гласоподаване на българите зад граница. По-скоро едно от изразяваните опасения е сигурността на пощенските услуги. Но в действителност политиците, а не наблюдаващите на вота, дължат отговор.

Трябва да е ясно, че във връзка с гласуването с преносимите урни са нужни дейности освен на институциите, само че и на партиите, ангажирани с процеса. Защото членовете на СИК са представители на парламентарно показаните партии и са тези, които играят значима роля.

- Постави се и тематиката за видеонаблюдението и онлайн излъчването на гласуването?

- Този проблем също би трябвало да бъде решен с администрацията, с партиите, с адвокати, експерти в региона на изборното право и отбраната на персоналните данни. Виждате, че доста спорни отзиви се изричат в тази връзка. Към видеонаблюдението е нужно да се пристъпва деликатно и с гаранции по отношение на тайната на вота и оказването на напън върху гласоподавателите.

И тук пораждат редица въпроси – кой включва и изключва камерите в учебните заведения, където са стаите за гласуване; кой съблюдава по какъв начин се употребяват разпоредбите, дали не се употребяват камерите за психически напън върху гласоподавателите, тъй като има проблем с следения избор и натиска върху гласоподаватели и прочие Едновременното лъчение на видеосигнал от 11 000 секции и проявлението им на уеб страницата на ЦИК е и механически въпрос. Дали уеб сайтът на комисията може да издържи сходен продан на информация?  Ще зародят компликации, които ще предизвикат  неоснователни подозрения.

Вероятно по-адекватното и елементарно решение е независимото обезпечаване на гласност посредством мобилните устройства на наблюдаващите и покровителите.

- Оптимист ли сте, че все отново може и да има естествени избори?

- На този стадий не мога да дам оценка, тъй като тя се прави, когато минат всички стадии от изборния развой. Ролята на наблюдаващите е да формулират рекомендации, да дават препоръки въз основа на своята експертиза и опит. 

Няколко пъти обаче бе упоменато в общественото пространство, че е допустимо поради противоепидемичните ограничения наблюдаващите и покровителите да не участват от самото начало в секциите. Подобен въпрос не би следвало въобще да се слага. Гражданското наблюдаване и надзор са основни за прозрачността на процеса и даже да бъде обезпечена някаква форма на видеонаблюдение, не би следвало да замества наличието на тези страни.

Ще посоча още, че в изискванията на рестрикции е нужно доста положително взаимоотношение сред ЦИК, политическите обединения и публичните медии – Българска национална телевизия и БНР. Затова тези медии, които се устоят посредством налозите ни, да обезпечат поле за съдържателна изборна полемика. Което значи, че би трябвало да бъде открито рационално решение на времето за осъществяване на дебата в публичните медии и цената на отразяването на акциите. Твърде високите цени в тези медии се явяват възпрепятстващ фактор за дейно присъединяване на претендентите, при условие че не е допустимо да бъда проведена обичайната форма на връзка в акцията. Нужно е да бъде обезпечен необятен безвъзмезден достъп до Българска национална телевизия и БНР или най-малко достъп на алегорични цени.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР